Välj en sida

2020 hörrni – året som verkligen ställde saker på ända…

När jag tänker tillbaka på hela det här året så känns det på något sätt evighetslångt, samtidigt som det känns som en blinkning. Men framför allt väldigt underligt. Och den känslan är vi nog många som delar.

Planer för företaget

När det här året startade var mina planer att sparka igång mitt eget företag på riktigt en gång för alla. Och jag var riktigt taggad.

Mina första uppdrag för året var två föreläsningar om marknadsföring i sociala medier. Så kul, jag älskar ju föreläsningar!

Den första hade jag ganska tidigt på året i Mölnlycke, inför ett härligt gäng nya företagare på Nyföretagarcentrum. Bättre start på uppdragsåret hade jag inte kunnat önska mig. Det bästa jag vet är att kunna dela med mig av tips och kunskaper till människor som står i startgropen för något så stort i livet som ett eget företag!

Corona tågar in

Den 4:e mars fyllde jag 40. Vi firade hemma med familjen eftersom planen var att ha ett storkalas tillsammans med sonen i april när han fyllde 15. Ett 65-årskalas för släkt och vänner. (Det kalaset blev ju tyvärr aldrig av, vilket faktisk är min största ångest det här året.)

Vid det här laget så började folk oroa sig så smått för Coronan som tydligen spridit sig till olika ställen i världen. De första fallen i Sverige hade uppmärksammats har jag för mig, men någon större rädsla eller panik fanns inte riktigt än (åtminstone inte hos oss en bit utanför stan).

Föreläsningen i Göteborg

Den 10:e mars satte jag mig på bussen in till Göteborg för att hålla årets andra föreläsning. Jag hade blivit meddelad att många bokat av på grund av rädsla att vistas med andra människor, men vi hade beslutat att köra ändå med de som ändå ville komma.

Jag har aldrig varit med om så lite människor på bussen. Och bara 5 personer kom på föreläsningen. Den blev bra ändå, men där och då började det gå upp för mig att vi nog stod inför något allvarligare än vad någon kunnat föreställa sig.

Jag minns att det första jag gjorde när jag kom hem vad att tvätta händerna noggrannt och byta kläder. Hemma pratade vi på kvällen om att vi nog skulle undvika bussar och folksamlingar ett tag framöver. Och kanske handla lite extra mycket toalettpapper och skafferivaror för säkerhets skull.

Att sätta planerna på paus

Jag tror att det är många med mig som fick planera om sitt liv mer eller mindre ungefär vid den tiden på året.

För mig kändes det tråkigt, men att börja satsa på företaget i det här läget när jag faktiskt hade en trygg anställning var inte längre aktuellt. Jag bestämde mig för att sitta lugnt i båten. Av den anledningen, det valet jag gjorde, så har jag ändå haft ett någorlunda tryggt och normalt år bortsett från det sociala livet som såklart sett totalt annorlunda ut jämfört med det ”normala”.

Min kreativa boost

Parallellt med att jag planerat att dra igång företaget igen, hade jag också satsat på att boosta min kreativitet med lite nya utmaningar.

I januari gick jag på en fantastisk workshop i akvarell med Hanna Wendelbo och samtidigt började jag leta efter de perfekta snöret att knyta makramé av. 

Med all extra tid som man sedan fick till att vara hemma och pyssla så blev det mer och mer målningar och makraméhantverk gjorda av mig. Och efter att ha visat upp några av mina alster på Instagram så började det komma in beställningar. Inte något jag hade räknat med, men såklart väldigt roligt.

Akvarell Fjäder

Några av mina alster från 2020 – året som jag alltid kommer att minnas som en kreativ självboost utöver pandemi och samhällskaos.

Att våga igen

Nu är 2020 nästan slut, och här sitter jag med en e-handel och säljer målningar och hantverk. Vilken vändning mitt år tog!

Under hösten – trots att det faktiskt blev en andra våg som slog hårdare än vi trodde och fortfarande biter sig fast – så började jag även att åter igen ta in jobb i den här verksamheten och plocka upp min planering där jag lämnat den.

Jag bestämde mig för att ändå våga prova. Så nu sitter jag här med mina planer igen, fast den här gången för två verksamheter.

Och på ett sätt så var det här nog bra för mig. För nu är mina planer mer strukturerade. Tack vare att jag fick mer tid för dem. Jag är taggad för ett nytt år, mer än någonsin. 

Några av de jobb jag gjort under året. De blev inte många, men de blev roliga och lärorika!

Den stora summeringen

Det finns så många anledningar att kalla det här året för ett riktgit skitår. Men jag försöker att fokusera på det positiva för att inte bli för nedstämd. Och några bra saker – på ett rent personligt plan – som det här året faktiskt fört med sig är:

  • Jag har blivit bättre på att lyssna på min kropp. Mår man inte bra så är det bättre att sjukanmäla sig eller stanna hemma och jobba. Då blir man bra snabbare samtidigt som man skyddar sina kollegor.
  • Jag mår bra av mer hemmatid och mindre åtaganden på min fritid. Jag känner mig inte alls lika konstant stressad som jag gjorde innan.
  • Jag har insett att det går att vara social med vänner på Zoom och Skype. Det kan faktiskt föra med sig att man pratar med och ser vissa människor i sitt liv ännu mer.
  • Jag har blivit tvungen att organisera allt mitt arbetsmaterial på ett strukturerat sätt på diverse molntjänster. Nu kan jag alltid jobba varifrån i världen som helst, bara jag har min mobil, iPad eller laptop. Frihet!
  • Jag har fått tid att måla och pyssla. Jag mår så mycket bättre då. Det har också medfört att jag återupptagit fotograferandet på ett helt annat sätt.
  • Att jobba hemma mer har givit mig så mycket mer tid med barnen. Även om vi inte umgås så mycket när de kommer hem från skolan och jag sitter och jobbar, så är de där i närheten. Och jag är i närheten. Oavsett Corona så kommer jag för all framtid att jobba hemma mer.

Jag tänker inte skriva en lista på negativa saker med det här året. Jag tror redan att det finns en hel uppsjö med sådana listor. 

Min största sorg med det här året är att jag inte kunde fira min son ordentligt när han fyllde 15 år. Men jag tänker att jag kommer ha alla chanser i världen att ge honom det i efterhand när allt det här är över.

Gott Nytt År önskar jag er alla där ute!