Välj en sida

Som så många andra så jobbar jag mycket hemma nu. Eftersom jag redan innan delade min tid på anställning och eget företag jobbade jag hemma en del redan innan Corona, men nu har det såklart blivit ännu mer.

Det är lätt att tro att man jobbar bäst hemma när man får vara spontan och lite impulsiv. Och det kanske funkar för en del. Men för mig har det tvärtom gjort mig mer effektiv att schemalägga mina dagar så mycket det går.

Var sak har sin tid i schemat, och då blir var sak också gjord. Så därför tänkte jag tipsa om hur jag gör för att få ut det bästa av min tid på hemmakontoret.

Bli ditt jobb-jag

Här fungerar vi säkert lite olika. Men jag kommer definitivt lättare in i jobbläge om jag hoppar ur pyjamasbyxorna, vaskar av mig och pudrar näsan lite på morgonen.

Det är ju inte så att jag gör mig redo för röda mattan direkt när jag bara ska sitta hemma och jobba hela dagen. Men jag känner mig mer på hugget om jag gör i ordning mig lite än om jag dräller omkring i pyjamas, rufsigt hår och påsar under ögonen.

Och jag blir mindre stressad om någon helt plötsligt ringer upp mig på Facetime eller Teams!

Gå-till-jobbet-promenaden

Den här har du säkerligen hört redan, men en promenad innan du börjar jobba gör verkligen susen. Och det är förmodligen därför du redan hört det så många gånger.

Jag har hund, så för mig är det ganska enkelt att få till den där fejkade gå-till-jobbet-promenaden. Men har man inte hund så kan man ju bara gå ett varv runt kvarteret samtidigt som man lyssnar på ett par favoritlåtar på Spotify. Eller kanske ta en sväng till brevlådan om man bor på landet.

Men bara att ställa in hjärnan på att växla mellan fritid och jobb gör så stor skillnad. Och gör man det med en promenad så får man dessutom frisk luft på köpet som sätter igång både kropp och knopp.

Dessutom är det ju inarbetat i huvudet för de flesta att en promenad till bussen/bilen/jobbet är starten på en arbetsdag. Det sätter undermedvetet igång saker i huvudet som gör att man kommer in i ett jobbmood.

Inboxen och telefonen

Det här är viktigt: Sitt inte och kolla din mail och din telefon var och varannan minut! Varje gång du gör det tappar du fokus och lägger en massa onödig tid på att hitta tillbaka till det du håller på med. 

Jag vet att man måste vara aktiv i mailen, och ofta även i jobbets sociala medier, både som anställd med kunder och som företagare. Men de flesta kunder förväntar sig inte att få svar på sitt mail på några minuter. Samma dag räcker, eller till och med nästa dag om mailet trillat in sent.

Jag avsätter tid för att kolla inboxen och svara på mail tre gånger om dagen. Och jag avsätter tid för att vara aktiv på Instagram en längre stund två gånger om dagen (sen är jag aktiv även på tider som räknas som fritid/rast, men då är det för att jag VILL).

Sociala medier

Jag förstår att alla inte är aktiva på sociala medier på samma sätt som jag, men jag vill ändå ta upp det här med aktivitet på Instagram (gäller ju till viss del även de andra plattformarna).

För att få bästa möjliga reach på Instagram behöver man vara AKTIV. Och aktiv betyder inte att posta frekvent. Aktiv betyder att även gilla, kommentera, spara och dela andras innehåll.

Om man gör detta i samband med att man gör sina egna inlägg så ökar det markant chanserna att få stor räckvidd på sitt eget innehåll.

Mitt råd är att vara aktiv på Instagram i runt en halvtimme innan och efter man gör ett eget inlägg. Det här är såklart för de som har ett intresse att växa på Instagram.

Möten

Möten är en svår nöt att knäcka eftersom tiden ska passa fler än en person. Men ett trick jag har är att försöka styra mina bokningar till precis före eller efter lunch. Men det är såklart med undantag.

En annan sak som jag försöker med är att ha ett par helt mötesfria dagar i veckan. Ett möte kräver ofta både förberedelse och visst efterarbete, så man behöver tänka in att tidsåtgången är större än själva mötet i sig.

Jag försöker också i så lång utsträckning det går att ha en agenda med mig i mina möten. För möten utan agenda är ofta de som drar över utsatt tid.

Sprintar och pauser

Sprintar och pauser ger ett effektivare arbete. Man måste hitta sina egna tidsramar, men för mig funkar 40 minuter arbeta och 5 minuter paus bra. Det känns lite löjligt, men det bästa är faktiskt att ställa ett larm så att man håller tiden. Det är lätt att glömma av sig när man är inne i ett flow.

I min sprint är jag helt fokuserad på vad jag gör och skärmar av allt runtomkring. Det kan faktiskt till och med hända att jag struntar i att svara i telefonen (om det inte är akut) och väljer att återkomma när jag är klar med min sprint.

I min paus flyttar jag mig från arbetsplatsen. Det kan vara bara en sån enkel sak som att gå och sätta på en kanna kaffe, men jag ser till att resa på mig och röra lite på kroppen.

Om jag har missat ett samtal så tar jag tag i det också. Då tycker jag att det är ok att förlänga pausen lite 🙂

Inte äta där man jobbar

Om du verkligen vill göra både din hjärna och din kropp en stor tjänst:

Ät inte vid skrivbordet.

Risken är stor att du kastar i dig maten. Eller ännu värre glömmer bort att äta den för att du börjar greja med annat.

En bra planerad arbetsdag har utrymme för lunch och fikaraster. Sen kan man lägga dem var det passar bäst, men jag tycker verkligen att man ska utnyttja dem.

När jag jobar hemma äter jag min lunch i soffan och sätter på något avsnitt av en lättsam serie på Netflix. Jag sitter bara 20-30 minuter, men jag tar i alla fall en paus från jobbet.

Fysisk aktivitet

Ingen kropp mår bra av att sitta på en stol hela dagarna. Det finns så mycket vetenskapliga studier om detta så jag skippar alla argument.

Och om du nu tänker att du är ett undantag för att du har ett ståskrivbord, så tänker jag att ingen kropp mår bra av att stå still en hel dag heller.

Någon form av fysisk aktivitet på lunchrasten är så bra för hälsan på så många sätt.

Men du behöver nödvändigtvis inte göra en stor grej av det. Vill man ta ett träningspass så är det nog jättebra. Men är man inte den personen så funkar en promenad, lite yoga eller bara lite stretching bra det också.

Men ta hand om din kropp, den ska hålla länge.

Att göra i de korta pauserna

Här kommer lite tips på vad du kan hitta på under alla dina 5-minuterspauser:

  • Sätt på nytt kaffe eller te
  • Ladda en maskin tvätt
  • Bädda sängen om du glömde det i morse
  • Vattna blommor
  • Sätt på en bra låt och dansa loss i vardagsrummet
  • Lägg dig på hallgolvet och gosa med ditt husdjur
  • Räkna hur många steg du behöver ta för att komma från ena sidan huset till den andra
  • Gör en kort meditation
  • Ta dig igenom ett par yogapositioner
  • Hämta posten

Mitt schema

Jag förstår ju såklart att alla inte kan jobba efter samma schema som mig. Men tänkte ändå avsluta det här inlägget med att vis hur en typisk jobba-hemma-dag kan se ut för mig.

Tiderna är ca, de kan såklart variera eftersom jag är en människa och inte en maskin. Men det viktiga är ju liksom att ha något att försöka upprätthålla.

6.30
Går upp och gör mig i ordning.

7-8
Kollar mail och svarar på mail om jag fått några sent föregående dag. Aktiv tid på Instagram. Tittar igenom dagens to-do-list.

8-9
Kör barn till skolan och gå ut med hunden. Sätter på kaffe och förbereder arbetsplatsen för jobb. Serverar mig själv kaffe vid skrivbordet.

9-11
Sprint & paus. Eventuellt möte.

11-12
Frukost/lunch (eftersom jag äter enligt 16:8-modellen så äter jag inget innan kl 11, därav kombination frukost/lunch) Lite yoga eller promenad.

12-12.30
Kollar mailen igen och aktiv tid på Instagram.

12.30-15
Sprint & paus. Eventuellt möte.

15-15.15
Sätter mig i köket och äter något mellanmål.

15.15-17
Sprint & paus.

17-17.30 
Kollar mail och Instagram en sista gång. Skriver morgondagens to-do-lista.