Välj en sida

Det skrivs en hel del om hur kreativa personer är och inte är. Jag definierar mig definitivt som en kreativ person, och ibland känner jag mig träffad och andra gånger inte alls.

Men på Företagande.se hittade jag en lista på 18 punkter som ofta kännetecknar en kreativ person, och den var nästan läskigt beskrivande. Kände att jag måste måste publicera listan i min egen blogg med kommentarer om hur jag känner igen mig själv i respektive punkt. Originallistan hittar du på Företagande.se, läs gärna den också här >

 

1. Tankeverksamheten saktar aldrig in

Spot on. Min hjärna går alltid, alltid, alltid på högvarv. Idéer föds och utvecklas, planer smids, projekt påbörjas innan föregående projekt avslutas och to-do-listorna blir ibland oändliga. Det här är något som är både en styrka och en svaghet. För mig är det här en av de största anledningarna till att jag är bra på det jag jobbar med.

Jag har alltid lätt att komma med idéer och få fram kreativa lösningar. Men det är också lätt att periodvis känna sig totalt utmattad i huvudet.

2. De utmanar status quo

Jag har svårt att nöja mig. Det ser jag som både en styrka och en svaghet. Det finns alltid ett ”what if?” när man egentligen skulle kunna sätta punkt.

3. De prioriterar autencitet

Jag är otroligt obekväm med att försöka vara någon jag inte är. Eller passa in på ställen där jag inte hör hemma. Hellre brutal ärlighet än putsade fasader.

4. Svårigheter med att hålla sig till uppgiften

Verkligen. Jag skäms över hur dålig jag är på att göra en sak i taget! Alltid flera bollar i luften samtidigt.
Men på något sätt får jag ju sakerna gjorda i slutänden, så det kan inte vara bara dåligt tänker jag.

5. De skapar i cykler

Ja, det gäller att få skit gjort när man har ett flow alltså! Men på allvar, det är faktiskt lite så det funkar. Och det är nästintill deprimerande att komma ur det där flowet, och veta att man under en period kommer behöva kämpa för att få ur sig kreativa lösningar.

Nu är jag ju så erfaren i mitt yrke så att jag vet att flowet kommer tillbaka om jag bara låter huvudet ladda om. Men visst har det varit frustrerade vissa gånger.

6. De behöver tid för att ladda om

Sant. Det här med att ha varit i ett kreativt flow. Batterier behöver laddas och maskineriet behöver en omstart.

Men det är inte alltid så allvarligt som det kan låta. Det kan räcka med att bryta från det kreativa och göra något så tråkigt som bokföring en halvdag för att komma på banan igen.

7. De behöver utrymme för att kunna skapa

Ja, det är därför jag har en egen ateljé i friggeboden. Jag har ett kontor i huset också där jag gärna sitter och jobbar med familjen runtomkring mig.

Men ibland måste jag ta mitt pick & pack och isolera mig i ateljén en stund för att kreera. Och där kan jag tro att jag har varit i en timme fast det i själva verket går fem timmar.

8. Intensivt fokus

Det är bara att fråga någon i min närhet om det går att få någon kontakt med mig när jag är inne i ett flow. Jag tror att det personen skulle hävda att jag har ett ganska intensivt fokus.

9. De lever på gränsen av lycka och depression

Nog för att mitt temperament åker lite berg-och-dalbana, men på gränsen mellan lycka och depression är kanske en överdrift.

Men snabba svängar – ja.

10. De tänker och talar i berättelser

Det här är något som jag känner väl igen mig i. Och också något som jag är väldigt glad över. Min värld av bilder.

Jag tror också att det kanske är därför jag uppfattas som pedagogisk utan att ha någon som helst skolning i pedagogik.

11. De tar sitt arbete personligt

Såklart. Det mesta som jag gör finns det inga mallar för. Inga instruktioner eller direkta metider. Det mesta jag gör är ett skapande som i sig är unikt. Om det blir bra eller dåligt så har det med mig att göra, inte med vilken mall eller vilket tillvägagångssätt jag använde.

Så ja, jag tar mitt arbete väldigt personligt.

12. Svårt att tro på sig själva

Det är så ofta som jag känner att jag inte är bra nog och ifrågasätter varför jag kallar mig designer och formgivare. Det är svårt att titta på andras verk och inte känna att de är så mycket bättre.

Och trots alla mina år som designer är jag fortfarande nervös för att visa mina kunder vad jag gjort, tar ofta för givet att de inte kommer bli nöjda.

Jag tror bara att jag får leva med det och tänka att det i alla fall får mig att göra mitt allra bästa!

13. Stark intuition

Vetenskapen misslyckas fortfarande med att förklara ”Hur” och ”Varför” i frågor rörande kreativitet. Ändå vet kreativa individer instinktivt hur de skall förhålla sig till det, gång på gång. De kommer förmodligen att berätta för dig hur det inte går att förklara eller förstå, utan att det måste upplevas.

14. De använder ofta prokrastinering som ett redskap

Jag är expert på att prokrastinera! Tur att det är ett fint ord, för det är ju inte alltid en fin egenskap…

Men faktum är att jag nog gör det mer medvetet än jag tror. För när jag sitter där med kallsvettiga händer och en deadline runt hörnet så blir jag mitt allra vassaste jag. Det är som att jag är absolut bäst under press, fast jag inte alls gillar att jobba under press.

Motsägelsefullt? Ja. Effektivt? Ja och nej. Hälsosamt? Förmodligen inte.

15. De är beroende av ett kreativt flöde

Det stämmer. Jag måste ha mina flows. De är mina lyckopiller. Jag vet inte hur många gånger jag har tänkt att jag borde sadla om och bli lastbilschaufför eller något liknande. Något som är så långt från kreativt krävande man kan komma.

Men när jag tänker de tankarna är jag alltid utanför ett kreativt flöde. Mitt i ett skulle jag aldrig tänka tanken.

16. Svårt att avsluta projekt

Stämmer till viss del in på mig. Jag är expert på att spara finliret till senare. Och när senare kommer så har jag ju redan hoppat på ett nytt projekt. Eller två. Och det där finliret blir ofta hängande i luften på obestämd tid.

Men jag är också otroligt målmedveten och ser det som ett personligt misslyckande att inte slutföra något jag ger mig in på eller tar mig för. Så någon gång kommer det där projektet att slutföras. Så att det kan hamna på min meritlista.

17. De sammanfogar slutsatser bättre än andra

Jag vet inte om det här stämmer på mig. Men eftersom vi kreativa personer ofta tänker i bilder och mönster så kanske det bidrar till att lättare se sammansättningar av saker framför sig?

18. De kommer aldrig att växa upp

Växa upp och växa upp… Det är väl inget fel med att ha kvar en del av barnasinnet hela livet!?

Kände du också igen dig i de här punkterna helt eller delvis?