Jag tänkte prata lite om det, om att vara en kreativ människa både i yrkeslivet och privatlivet och frustrationen som kan uppstå när man liksom finner sig själv sitta fast. Eller trampa vatten, som jag brukar tänka på det. Det har nämligen hänt mig flera gånger under de senaste 1,5-2 åren. Vilket också är anledningen till att jag tog ett litet break i hela livet och lät mig själv andas. Jag sa upp mig från mitt jobb som jag suttit på i åtta år för att gå en fotoutbildning och jag la ner bloggande och sociala medier helt å privatlivets räkning.

Den känslan. Andas in, andas ut. Obeskrivbart. Få ägna all sin tid åt något man brinner för men har blivit tvungen att ständigt skjuta upp för att livet kom i vägen.

Så där satt jag på min fotoutbildning, som jag så länge drömt om. Och vilket lärorikt, spännande och roligt år jag hade! Men prestationsångesten… den kom ju tillbaka. För nu var jag tvungen att vara konstnärlig, kommunicera med mina bilder, uppfinna projekt… Så, upp och ner som en berg- och dalbana. Sånt är ju livet som kreatör.

Men jag har insett några saker som verkligen hjälper att tänka på i den här pressen, och jag tror att vi är många som känner den.

1. Sänk dina krav på dig själv! Fundera på vad i sin prestationsångest som kommer från dig själv och vad som kommer från andra. Jag tror att du kommer fram till att de största och hårdaste kraven kommer just från dig själv. Så sänk dem.

2. Ge dig själv egna SMÅ projekt då och då. Var din egen uppdragsgivare och öva på att inte ställa för höga krav på dig själv. Är du fotograf kan du till exempel bara bestämma att du ska åka någonstans med kameran och komma hem med EN bild som du tycker om. Det behöver inte vara ett tiotal.

3. Ta dig tid att låta dig inspireras av andra. Sitt åtminstone någon timme i veckan och bara titta på vad andra gjort inom din gengre. Det sår nästan alltid ett frö till nya idéer. Och är man i en riktigt dålig period kan man ju rent krasst bara kopiera det någon annan gjort för att få igång sig själv, så länge man inte sen försöker göra en ekonomiskt förtjänst på det 🙂

4. Glöm inte att du gör vad du gör för att du älskar det, det är alldeles för värdefullt. Ta i stället en paus. Släpp allt det kreativa en stund och gör något helt annat. Det kan räcka med bara en dag.

5. Delta i tävlingar! Även om man aldrig vinner så får man ju i alla fall ett tema serverat på ett silverfat utan att behöva tänka ut något själv.

Nu har jag till exempel suttit och grejat med min hemsida i flera timmar. Jag är inte klar. På långa vägar. Men jag kommer ingenstans längre. Känner mig galet omotiverad. Så nu ska jag följa ett av mina egna råd; jag ska ta en paus. Jag ska tvätta sängkläder och dammsuga huset. Och inte tänka på jobb eller skola över huvud taget i någon timme.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *